Kuvaus
Verkkokaupastamme on saatavilla Itämeren alueen vierasliput tai paremminkin kohteliaisuusliput. Kun purjehdit vieraan valtion aluevesillä, niin on kohteliasta pitää kyseisen valtion lippua perästä katsottuna oikeassa saalingissa. Moottoriveneessä voit pitää vieraslippua joko merenkulkumastossa tai ohjaamon katolla olevassa pikkutangossa. Vieraslippu nostetaan ja lasketaan samoin kuten perälippu. Katso lisätietoa asiasta täältä.
Eri maiden lippukoot saattavat hieman vaihdella lipun mittasuhteiden vuoksi, mutta yleiskokona on pääsääntöisesti 23 x 35 cm.
Valitse valikosta etsimäsi vieraslippu ja lisää tuote ostoskoriin. Mikäli et löydä etsimääsi, niin tuote on tilapäisesti loppunut varastostamme. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, niin katsotaan voimmeko sinua silti palvella.
Tuotteiden toimitusaika on 2 – 5 arkipäivää.
Veneliput ja perälippu
Veneen perälippuna voi pitää joko Suomen kansallislippua tai veneily-yhdistyksen lippua, puhekielessä pursilippua. Pursilippu on kansallislipun veroinen Suomen lippu ja sitä tulee kohdella samalla arvokkuudella. Niitä saa merilain mukaan käyttää veneen perälippuna, jos vene on yli 60-prosenttisesti suomalaisessa omistuksessa.
Uusi pursilippu merkkeineen hyväksytetään ensin Suomen purjehdus ja veneily ry:n Lippukomitealla, joka tarkistaa sen ja laatii siitä heraldisen selityksen. Tämän jälkeen merkki lähetetään Kansallisarkiston heraldiselle lautakunnalle heraldisuuden lopulliseksi varmistamiseksi. Lopuksi Liikenteen turvallisuusvirasto tekee asiasta lopullisen päätöskirjelmän, ja lähettää päätöksen anojalle.
Veneliput – paikka ja koko
Veneen arvokkain paikka on sen perä. Niinpä perälipun tulisi muita lippuja ja viirejä suurempana olla perässä olevassa 10 – 15 astetta kallistetussa lipputangossa. Satamassa se on aina mahdollista ja useimmissa venetyypeissä lippu sopii perätankoon myös merellä. Silloin tangon tulee olla sellaisessa paikassa, ettei lippu häiritse perävalon näkymistä eikä se pääse likaantumaan. Jos lippua ei kulussa voi pitää perätangossa, voi sitä pitää
• ketsissä ja joolissa mesaanimaston huipussa,
jossa on usein sitä varten sopiva jatke
• kahveli- tai varpatankorikatussa veneessä mesaani- tai ainoan maston kahvelissa tai varpatangossa,
• moottoriveneen merenkulkumaston kahvelissa,
• moottoriveneen selvästi taaksepäin kallistetun tai putkirakenteisen riittävän korkean
varustekaaren keskelle kiinnitetyssä lippuliinassa.